Europalia Trains & Tracks

01/03 > 10/04
Europalia Trains | Tracks

Maarten De Vrieze - Desire Lines 86

Dinsdag 1 maart t.e.m. zondag 10 april

In Desire Lines kijkt kunstenaar Maarten De Vrieze naar het gecultiveerde landschap. In gesprek met bewoners en toevallige passanten ontdekt hij wat vaak onzichtbaar blijft: looplijnen die ons iets vertellen over de beleving van de gedeelde ruimte.

Tijdens EUROPALIA TRAINS & TRACKS onderzoekt De Vrieze Desire Lines die vertrekken vanuit Terminus Ronse. Spoorlijn 86, die ooit De Pinte en Basècles verbond, heeft er nu zijn eindpunt. Al zijn de stalen rails verdwenen, er zijn mensen die zich de verlaten spoorbedding eigen maken. Sommige paden zijn ontstaan vanuit een zoeken naar een alternatieve weg in het dagelijkse leven, andere zijn onderdeel van een groter netwerk van wandelroutes of vervullen diverse functies. Spoorlijn 86 ligt er al lang onderbroken bij, waardoor deze alternatieve paden doorheen de tijd van elkaar afgesneden zijn door ondoordringbare braamstruiken. Toch heeft elk pad een gemeenschappelijk verleden dat als een lijn doorheen het landschap loopt. 

Desire Lines / Terminus Ronse mondt uit in een aantal wandelperformances op de onderbroken spoorlijn 86. In de voormalige loketten van het station is een expo te zien waar De Vrieze zowel zijn proces in Ronse als eerdere ervaringen met Desire lines met het publiek deelt.

Programma

Expo desire lines / the archive of everyday traces: 1 maart - 6 april, op woensdag van 11 tot 20 u. en zaterdag van 11 tot 17 u.

Uitzonderlijk gesloten zaterdag 12 maart 2022!

  • Locatie: station Ronse, W. Churchillplein 6
  • Gratis - vrije toegang

Film 'Arm Wallonië': donderdag 17 maart om 20 u.
Vertoning van de documentaire 'Arm Wallonië' van Pascal Verbeken, in aanwezigheid van kunstenaar Maarten De Vrieze.

Wandelingen met de kunstenaar: 8-9-10 april om 11 u. - UITVERKOCHT!

  • Vertrek- en eindpunt: station Ronse, W. Churchillplein 6
  • Er wordt na de wandeling gepauzeerd in café La Belle Vue (Frasnes-lez-Anvaing) waar je een drankje aangeboden krijgt en er eventueel kan gepicknickt worden (picknick zelf meebrengen). Een bus brengt je terug naar het station. Terugkeer voorzien omstreeks 14.30 u.
  • Stevige schoenen en aangepaste kledij zijn aangeraden. De route bevat onverharde wegen en is hierdoor niet toegankelijk voor buggy's en rolstoelen. 
  • Prijs: € 8 (drankje en busrit inbegrepen)
    Tickets via Webshop Ronse, info@ccdeververij.be of 055 23 28 01
  • Max. 15 deelnemers/wandeling

Bio en credits

Opgeleid als elektro-mechanicus en autonoom designer, werkte Maarten De Vrieze in fabrieken en reisde hij de wereld rond op zijn fiets voordat hij kunstenaar werd. Vervolgens studeerde hij autonome vormgeving aan KASK Gent en werkte samen met verschillende kunstenaars en collectieven zoals Cão & Xilogra-vura, Karl Van Welden, Haider Al Timimi, LucindaRa. Zijn werk was onder meer te zien in Vooruit, Kaap en Kaaitheater en omvat filmdocumentaires, interventies in de openbare ruimte, tentoonstellingen en scenografie.

Productie: EUROPALIA TRAINS & TRACKS en CC De Ververij Ronse

Foto: Maarten De Vrieze