Reveil Ronse

01/11
Reveil Ronse

Herinneren met muziek en verhalen

1 november van 17 tot 18 u.

Op 1 november vindt Reveil plaats op de oude begraafplaats in Ronse. Reveil vzw streeft naar een warmere rouwcultuur en tracht jaarlijks op 1 november, samen met heel wat steden en gemeenten, zoveel mogelijk warmte te verspreiden. Moghan vzw haalde Reveil in 2019 voor het eerst naar Ronse. De stad sprong toen enthousiast op de kar. In 2021 wordt er aan het eigenlijke Reveil-gedeelte nog een mooi stuk vrije wandeling gebreid. De oude begraafplaats is een bezoekje immers meer dan waard.  

Erfgoed

Van 15 tot 17 u. kunnen bezoekers vrij rondwandelen op de begraafplaats. De meest markante graven zullen gemarkeerd zijn met een witte ballon. Deze graven zijn voorzien van een uitvoerige uitleg over de symboliek op het grafmonument, de geschiedenis, betekenis en de persoon die er begraven ligt. Bij een aantal graven zal zelfs een stadsgids aanwezig aan die je het verhaal over het graf vertelt. Op de oude begraafplaats kan je erg waardevolle grafmonumenten vinden, zoals bijvoorbeeld het graf van het echtpaar Carpentier – Huybreghts, ontworpen door Victor Horta.

Muziek en verhalen

Tussen 17 en 18 u. vindt het eigenlijke Reveil-moment plaats. Aan de tent, centraal op de begraafplaats, zal je kunnen genieten van ingetogen muziek en levensverhalen. De zon zal langzaamaan ondergaan en het kerkhof wordt sfeervol verlicht.

De muziek wordt verzorgd door Chantal Himbrecht, op gitaar begeleid door Frank Waeterloos. Je zal ook kunnen genieten van accordeonmuziek, gebracht door Paco Baert. De verhalen worden verteld door Marie-Thé Breittinck, op gitaar begeleid door Jokke Behaegel.

Herwaardering kerkhof

In de aanloop naar Reveil is de stad Ronse volop bezig met de herwaardering van het oude kerkhof. Er komt een infopaneel aan de ingang Engelsenlaan en er wordt gewerkt aan het in ere herstellen van de oorspronkelijke structuur van de percelen, die verloren gegaan is doordat heel wat graven doorheen de tijd verdwenen zijn. De percelen worden bovendien genummerd door mooie paaltjes, uitgevoerd in Cortenstaal. Beschadigingen aan graven worden weggewerkt.

Reveil Ronse 2021 is een organisatie van Moghan vzw en stad Ronse, ondersteund door CultuurLink Ronse, het Eenheidsfront Ronse en Pasar.

Contact:             

  • Ignace Michaux (eerste schepen, bevoegd voor stedelijke begraafplaatsen en patrimonium): 0472 93 07 73
  • Mieke Stessens (Moghan vzw): 0473 69 94 39