Sint-Hermesbasiliek en Crypte

crypte

De Sint-Hermesbasiliek & -crypte ondergaan een make-over.

Lees hier meer info over de restauratiewerken.

Sint-Hermesbasiliek en Crypte voor groepen

Ontdek de historische site 'De Vrijheid' en ervaar vanop de eerste rij de Hermescultus die in Ronse al bijna duizend jaar bestaat. Tijdens deze rondleiding bezoek je o.a. de gerestaureerde Sint-Hermesbasiliek en de grootse crypte van het Europese vasteland.

Sinds 2 februari 2019 zijn de Ronsese Sint-Hermeskerk en –crypte officieel verheven tot basiliek. De Sint-Hermesbasiliek gebouwd in de 12 de eeuw stap je niet onbewogen voorbij.
De monumentale, Romaanse crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturaal pronkstuk van de stad. De essentiële elementen zoals de verborgen grafkamer, de waterput, de badkamer voor geesteszieken zijn nog steeds zichtbaar. Tijdens de middeleeuwen was de crypte als bewaarplaats voor de relikwieën van St.-Hermes een druk bezocht bedevaartsoord. Laat de gids je het volledige verhaal vertellen tijdens het geleid bezoek. 

Tip: Op één van de zuilen kan je het familiemerk van de befaamde Ronsese Renaissance –componist Cypriaan de Rore terugvinden. Meer info: www.cypriaanderore.be

Praktisch:

  • Afspraak: Hoge Mote, De Biesestraat 2
  • Duur: 1u30
  • Prijs: € 70,00 (gids) + € 3,50 inkom per persoon (inwoners van Ronse gratis)
  • Afstand: ± 1 km
  • Maximaal 20 bezoekers per gids
  • Deels rolstoeltoegankelijk.
  • Bezoek basiliek is steeds onder voorbehoud van plechtigheden

Wegens aanpassingen in het schema van de aannemer tijdens de laatste restauratiefase zal de Sint-Hermesbasiliek van maandag 22 juli tot en met het einde van het jaar niet toegankelijk zijn voor toeristische bezoeken. Geen nood: onze Sint-Hermescrypte blijft toegankelijk en onze gids zal interessante informatie over de basiliek integreren in de rondleiding en eventueel gebruikmaken van ondersteunend beeldmateriaal.