Sint-Hermesbasiliek en Crypte

crypte

Wandeling 'Onze Vrijheid' - voor groepen

Visit Ronse organiseert de gegidste City Tour "Onze Vrijheid".  Een stadsgids neemt de bezoekers mee doorheen de historische site De Vrijheid. Reservatie voor groepen via Visit Ronse.
Lees hier meer info over de restauratiewerken.

De Sint-Hermesbasiliek & -crypte ondergaan een make-over.

Sinds 2 februari 2019 zijn de Ronsese Sint-Hermeskerk en –crypte officieel verheven tot basiliek. De Sint-Hermesbasiliek gebouwd in de 12 de eeuw stap je niet onbewogen voorbij.
De monumentale, Romaanse crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturaal pronkstuk van de stad. De essentiële elementen zoals de verborgen grafkamer, de waterput, de badkamer voor geesteszieken zijn nog steeds zichtbaar. Tijdens de middeleeuwen was de crypte als bewaarplaats voor de relikwieën van St.-Hermes een druk bezocht bedevaartsoord. Laat  de gids je het volledige verhaal vertellen tijdens het geleid bezoek.

Tip: Op één van de zuilen kan je het familiemerk van de befaamde Ronsese Renaissance –componist Cypriaan de Rore terugvinden. Meer info: www.cypriaanderore.be

Praktisch:

  • Start bezoek en afspraak met de gids: Hoge Mote, de Biesestraat 2
  • Inkom: € 3,50 p.p. (inwoners van Ronse gratis) 
  • Gids: € 45,00
  • Bezoek basiliek is steeds onder voorbehoud van plechtigheden
  • Gedeeltelijk toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit
  • Groepen tot en met 20 personen - duur: 1.30 u.

Op 1 november 2023 gaat de volgende restauratiefase van start. De crypte zal daardoor gesloten zijn van 01 november 2023 tot en met 31 mei 2024