Sint-Hermescrypte

City Tour

>> De restauratiewerken aan de Sint-Hermesbasiliek en -crypte blijven doorgaan, maar via Visit Ronse kan je op aanvraag een gegidste rondleiding boekenmeer info. 

NOOT: de vaste City Tour "Onze Vrijheid" wordt opnieuw aangeboden vanaf maart 2023. Dit vaste bezoek zal doorgaan van donderdag tot en met zondag van 14u30 tot 16u.

City Tour "Onze Vrijheid"

Wil je tijdens de restauratiewerken de crypte en de basiliek bezoeken? Dat kan! Visit Ronse organiseert de gegidste City Tour "Onze Vrijheid". Een stadsgids neemt de bezoekers mee doorheen de historische site 'De Vrijheid'. Niet alleen de geschiedkundige context, ook de recente opwaardering van deze zone zal aan bod komen tijdens de rondleiding. Via het Bruulpark stapt men naar de crypte, waar de gids vertelt in een uniek decor. Ook een deel van de Sint-Hermesbasiliek zal besproken worden. Daarna stapt de gids via de oude gerenoveerde Sint-Maartenskerk (De Passage) terug via de Priesterstraat naar de Hoge Mote.

Praktisch:

  • Enkel op aanvraag via toerisme@ronse.be
  • Prijs: €45 voor de gids + €2,50 pp voor de inkom. Inwoners van Ronse en kinderen <12 jaar moeten de inkomprijs van €2,50 niet betalen 
  • Start- en eindplaats: Hoge Mote, De Biesestraat 2
  • Maximaal 20 personen per rondleiding
  • Gedeeltelijk toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit
  • Deze rondleiding wordt enkel in het Nederlands aangeboden

Sint-Hermesbasiliek & crypte ondergaan make-over

Op 2 februari 2019 werd de collegiale kerk verheven tot 'Basilica minor' of 'kleinere basiliek', een eretitel voor een rooms-katholiek kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis: aanwezigheid van de relieken van de heilige Hermes (sedert 6 juli 860) en de Fiertelommegang die sinds 1090 gehouden wordt waarbij de relieken rond de stad worden gedragen.

De monumentale, Romaanse crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturale pronkstuk van de stad. De essentiële elementen zoals de verborgen grafkamer, de waterput en de badkamer voor geesteszieken zijn nog steeds zichtbaar. In de crypte kon een pelgrim genezing vragen door tussenkomst van Sint-Hermes.

Sinds 2020 is er heel wat bedrijvigheid in en rond de basiliek. De volledige site ondergaat een serieuze make-over, de laatste restauratiefase begint in 2023. Gedurende de werken zal een deel van de Sint-Hermesbasiliek bezocht kunnen worden. Hou even halt bij het schrijn waarin de relieken van de patroonheilige Hermes worden bewaard in de zuidelijke Sint-Hermeskapel naast het hoofdaltaar. Boven het schrijn staat een levensgroot ruiterstandbeeld van Sint-Hermes. Het meest eigenaardige is de houten balk met haken. Het is te zien als je met je rug naar het schijn staat. Krankzinnigen werden hier, na het baden in de crypte, een hele nacht vastgebonden in het aanschijn van het schrijn.

Ter hoogte van de Sint-Coletakapel in de basiliek werd de oorspronkelijke toegang tot de crypte gerealiseerd. In de toekomst zullen individuele bezoekers aan de hand van de vernieuwde scenografie en digitale applicaties de crypte en basiliek zelf kunnen ontdekken.

Kruip in de huid van een pelgrim in de middeleeuwen tijdens zijn bezoek aan de Sint-Hermescrypte