Sint-Hermescrypte

City Tour

>> De Sint-Hermesbasiliek en -crypte ondergaan een make-over. Daardoor is de crypte tot en met 14 oktober gesloten!

Vanaf 15 oktober: City Tour "Onze Vrijheid"

Wil je tijdens de restauratiewerken de crypte en de basiliek bezoeken? Dat kan! Visit Ronse organiseert de gegidste City Tour "Onze Vrijheid".  Een stadsgids neemt de bezoekers mee doorheen de historische site De Vrijheid. Niet alleen de geschiedkundige context, ook de recente opwaardering van deze zone zal aan bod komen tijdens de rondleiding. Via het Bruulpark stapt men naar de crypte, waar de gids kan vertellen in een uniek decor. Ook een deel van de Sint-Hermesbasiliek zal besproken worden. Daarna stapt de gids via de oude gerenoveerde Sint-Maartenskerk (De Passage) terug via de Priesterstraat naar de Hoge Mote.

PREVIEW
Inwoners van Ronse
kunnen deze tour gratis volgen en krijgen de uitgelezen kans om de gegidste rondleiding in avant-première te bezoeken want op zaterdag 8 en zondag 9 oktober krijgen Ronsenaars de mogelijkheid om de wandeling “Onze Vrijheid” te bewonderen. Deze wandeling gaat door van 14u tot 15u30 én van 15u30 tot 17u. Inschrijven voor deze preview kan vanaf nu. 

Praktisch:

  • Wanneer: elke zaterdag en zondag van 14u30 tot 16u (van 15 oktober tot en met 27 november)
    ! Op zondag 20 november zal deze rondleiding uitzonderlijk niet doorgaan. 
  • Prijs: €5 pp, inwoners van Ronse gratis
  • Start- en eindplaats voor deze rondleiding is de Hoge Mote, De Biesestraat 2
  • Maximaal 20 personen per rondleiding
  • Gedeeltelijk toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit
  • Reserveren wordt aangeraden via Visit Ronse
  • Deze rondleiding wordt enkel in het Nederlands aangeboden

Groepen kunnen deze City Tour "Onze Vrijheid" uiteraard ook reserveren buiten de uren van de vaste rondleiding: meer info.

Sint-Hermesbasiliek & crypte ondergaan make-over

Op 2 februari 2019 werd de collegiale kerk verheven tot 'Basilica minor' of 'kleinere basiliek', een eretitel voor een rooms-katholiek kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis: aanwezigheid van de relieken van de heilige Hermes (sedert 6 juli 860) en de Fiertelommegang die sinds 1090 gehouden wordt waarbij de relieken rond de stad worden gedragen.

De monumentale, Romaanse crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturale pronkstuk van de stad. De essentiële elementen zoals de verborgen grafkamer, de waterput en de badkamer voor geesteszieken zijn nog steeds zichtbaar. In de crypte kon een pelgrim genezing vragen door tussenkomst van Sint-Hermes.

Sinds 2020 is er heel wat bedrijvigheid in en rond de basiliek. De volledige site ondergaat een serieuze make-over, de laatste restauratiefase begint in 2023. Gedurende de werken zal een deel van de Sint-Hermesbasiliek bezocht kunnen worden. Hou even halt bij het schrijn waarin de relieken van de patroonheilige Hermes worden bewaard in de zuidelijke Sint-Hermeskapel naast het hoofdaltaar. Boven het schrijn staat een levensgroot ruiterstandbeeld van Sint-Hermes. Het meest eigenaardige is de houten balk met haken. Het is te zien als je met je rug naar het schijn staat. Krankzinnigen werden hier, na het baden in de crypte, een hele nacht vastgebonden in het aanschijn van het schrijn.

Ter hoogte van de Sint-Coletakapel in de basiliek werd de oorspronkelijke toegang tot de crypte gerealiseerd. In de toekomst zullen individuele bezoekers aan de hand van de vernieuwde scenografie en digitale applicaties de crypte en basiliek zelf kunnen ontdekken.

Kruip in de huid van een pelgrim in de middeleeuwen tijdens zijn bezoek aan de Sint-Hermescrypte