Streetart leeft in Ronse

Panamarenko

Ronse gaat voor een streetartbeleid 

Streetart leeft bij heel wat jongeren in Ronse. In de stad ontstond jaren geleden al - in een undergroundsfeer - een urban scene met graffiti, rap en breakdance. Later kwam daar een urban sport netwerk bij. Daarnaast is er ook bij een ouder publiek in en buiten Ronse enorme belangstelling voor graffiti in de publieke ruimte, getuige bijvoorbeeld de graffiti’s aan de oude school in de Ninovestraat.

Het Ronsese stadsbestuur wil aan deze behoefte tegemoet komen en in de komende jaren een volwaardig streetartbeleid uitbouwen. Street art is in Ronse geen op zich staand gegeven. Naast de illustratiekunst van Picturale met het succesvolle 2-jaarlijkse event (en de plaatsing van muurtekeningen) én Ronse Drawing Prize die de autonome hedendaagse tekenkunst in het licht plaatst, is Cultuurcentrum De Ververij op dit moment voorzichtig aan het werken aan een pijler rond striptekenen. Street art, hedendaagse tekenkunst, illustratiekunst en striptekeningen zijn één voor één artistieke uitingen die terug te brengen zijn op de pure tekenkunst waar de stad Ronse in de kunstwereld mee vereenzelvigd wordt.  

Belangrijke hoekstenen voor dit streetartbeleid worden artistieke kwaliteit, een diversiteit aan stijlen en stromingen en een sociale invalshoek, met bijvoorbeeld de ontwikkeling van jong talent. Het co-curatorschap zal opgenomen worden door Jan Leconte, programmator beeldende kunsten van CC De Ververij, en Koen ‘Mataone’ Van Cauwenberghe, Ronsisch graffiteur en voltijds kunstenaar. Zij zullen hiervoor samenwerken met verschillende partners: (professionele) kunstenaars, de Kunstacademie, de dienst Jeugd, LEJO, Buurtsport, Samenlevingsopbouw, de bib, de dienst Toerisme, de buurtbewoners, eigenaars van muren, jeugdbewegingen en de niet-georganiseerde jeugd. Zo zijn er plannen voor enkele nieuwe muurtekeningen, een open air expo aan CC De Ververij, urban muziek events, workshops enz. De site van CC De Ververij in de Wolvestraat wordt hierbij het kloppend hart. Mataone gaf de muur op de parking van het cultuurcentrum alvast een kleurrijke make-over met de tekening ‘Panamarenko legacy’. Wordt vervolgd… 

Het online reismagazine June. schreef hier een artikel over. Lees het hier

Mataone

Panamarenko Legacy
December 2020

Ronsisch graffiteur en kunstenaar Mataone is al sinds 1996 actief en wordt erkend om zijn werk waarin hij diverse stijlen en technieken met elkaar vermengt.
Zijn naam betekent 'Maintain Anarchy Through Art'.

Dit eerbetoon aan Panamarenko werd genomineerd voor 'Best of Belgium Street Art 2020'.

Locatie: parking CC De Ververij, Wolvestraat 37

© Fabrice Gevaert   

 

Djoels

Portret Manou Kersting
Februari 2021

Djoels is een jonge Belgische tattoo- en graffitikunstenares, gespecialiseerd in portretten en realistisch werk.
Ze won in 2017 de finale van Ink Master: Meesters van de Lage Landen.

Locatie: Alexandre-Louis Vanhovestraat

© Fabrice Gevaert   

 

Steve Locatelli

April 2021

Locatelli is een Belgisch hedendaags kunstenaar die zijn street art carrière begon in de Brusselse metro in de jaren ’90.
Ondertussen heeft hij in binnen- en buitenland naam gemaakt met zijn kleurrijke stukken, waarin schedels een vaak terugkerend motief vormen.

Na een verblijf in Ronse liet hij zich voor het werk inspireren door de crypte.  

Locatie: parking achter het stadhuis 

© Fabrice Gevaert   

 

Bond Truluv

Augustus 2021

De Duitse graffitikunstenaar Bond Truluv reist de wereld rond om driedimensionale ontwerpen met futuristische figuren en fantasiewerelden te creëren. Hij heeft naam gemaakt met meer dan 30 internationale tentoonstellingen.

Locatie: Industriezone (Vancoppenolle)

Streetart Sfhir

Sfhir

Juni 2022

De bekende Madrileense graffitikunstenaar Sfhir (Hugo Lomas) schilderde ‘De vrouw van de Bommel’, een verwijzing naar het beeld van de nar, de Ronsese Bommel, dat even verderop in de fontein voor het stationsgebouw staat.

Locatie: NMBS-parking naast het station, ingang via IJzerstraat

Lobster Robin

Lobster Robin

Augustus 2022

De Gentse kunstenaar Lobster Robin is een schilder en straatartiest met een achtergrond in illustratie en animatie. Deze dualiteit komt tot uiting in zijn stijl gekenmerkt door levendige kleuren.

Locatie: hoek Hendrik Consciencestraat en Elzeelsesteenweg

Skugio streetart

Skugio

December 2022

De Italiaanse kunstenaar Lorenzo 'Skugio' Nicoletti maakte 'Het meisje met de saliescheut'. Hij liet zich inspireren door de locatie en de mensen die hij ontmoette: het werk verwijst naar de oude en afgestorven bomen, maar ook naar nieuw leven.

Locatie: bij Herinneringsbos in Drieborrebeekstraat