Streetart leeft in Ronse

Panamarenko

Ronse gaat resoluut voor een streetartbeleid 

Streetart leeft bij jong en oud! Al jaren geleden ontstond in Ronse een undergroundsfeer: een urban scene met graffiti, rap en breakdance en later een stedelijk sportnetwerk. Daarnaast is er ook bij een ouder publiek een ruime belangstelling voor streetart merkbaar.

Het stadsbestuur wil in de komende jaren een volwaardig streetartbeleid uitbouwen. Naast de illustratiekunst van Picturale (met het succesvolle tweejaarlijkse event en bijhorende muurtekeningen) en de Ronse Drawing Prize die autonome hedendaagse tekenkunst promoot, is cultuurcentrum De Ververij aan het werken aan een pijler rond striptekenen. Streetart, hedendaagse tekenkunst, illustratiekunst en striptekeningen zijn artistieke uitingen die terug te brengen zijn op de pure tekenkunst waar Ronse in de kunstwereld mee vereenzelvigd wordt.  

Belangrijke hoekstenen voor dit streetartbeleid worden artistieke kwaliteit, een diversiteit aan stijlen en stromingen en een sociale invalshoek met bijvoorbeeld de ontwikkeling van jong talent. Het co-curatorschap zal opgenomen worden door Jan Leconte, programmator beeldende kunsten van CC De Ververij, en Koen ‘Mataone’ Van Cauwenberghe, Ronses graffiteur en voltijds kunstenaar. Zij zullen voor hun plannen samenwerken met verschillende partners zoals (professionele) kunstenaars, de Kunstacademie, de Jeugddienst, LEJO, Buurtsport, Samenlevingsopbouw, de bib, de dienst Toerisme, de buurtbewoners, eigenaars van muren, jeugdbewegingen en de niet-georganiseerde jeugd. De site van CC De Ververij in de Wolvestraat wordt het kloppend hart. Mataone gaf de parkingmuur van het cultuurcentrum alvast een kleurrijke make-over met het kunstwerk ‘Panamarenko legacy’. Wordt vervolgd…