De Ronsese Reuzen

reuzen

De geschiedenis van de reuzen

Bij de eerste Zotte Maandag in 1950 vroeg de Heer Ephrem Delmotte de stad Ronse waarom ze zich geen reuzen zou aanschaffen. Op zondag 6 januari 1952 was het eindelijk zo ver.

De dag van Zotte Maandag werden de textielreuzen, “Staf de wever” en “Manse de spinster” geboren en zetten hun eerste stappen in de Zotte maandagstoet van 7 januari 1952. Beide reuzen huwden op woensdag 7 december 1955 op de vooravond van de feestdag van Sint-Ambrosius (patroon der textielarbeiders). In december 1956 werd hun enige dochter “Angeeleki de naaister” geboren, en werd op 27 december te Brussel gedoopt.

Tot in 1971 blijven de reuzen een vast onderdeel van de bommelstoet. In 1977 worden ze weer van onder het stof gehaald en krijgen opnieuw een plaats in de bommelstoet… maar op wieltjes.  Jammer genoeg betekent het jaar 1986 het tijdelijk einde voor de reuzenfamilie.

In 1991 beslist het “Huldecomité Prof Ephrem Delmotte” een nieuwe reus te laten maken namelijk “Ephrem de beiaardier” vader van onze textielreuzen. Tezelfdertijd laat de V.V.V. Ronse haar drie textielreuzen vernieuwen. In 1992 wordt de reus “Ephrem de beiaardier” geboren en gedoopt. In de bommelstoet van 1993 zijn de vier reuzen: Staf, Manse, Angeeleki en Ephrem van de partij. Deze worden gedragen door de leden van de Power club C.O.C. Ronse. De huidige “reuzendragers van Ronse”.

In 2000 kwam Xavier Roos de jongste reuzendrager van Ronse op het idee om een nar te maken die de Stad  zou vertegenwoordigen op het Bommelsgebeuren en ook buiten onze stad. Deze nieuwe reus  “MAX De zot van Ronse” werd op zaterdag 23 april 2005 geboren en gedoopt. En werd ingeschreven in het “Gulden boek van de Stad”.

Op 8 oktober 2012 werden de textielreuzen Staf en Manse volledig vernieuwd en werden tevens ook hergeboren en herdoopt. Verder werden de Reuzendragers en de Reuzen van Ronse ook opgenomen als Immaterieel erfgoed op 10 juli 2015.

Neem zeker ook een kijkje op : www.reuzendragers-ronse.be