GR-wandelroutes

wandelaars

Grote Routepaden (GR-paden) zijn wandelwegen over een lange afstand. Het traject is aangeduid met wit-rode markeringen op elektriciteitspalen, weidepalen, bomen... De paden doorkruisen volledige streken en zelfs landen. Ze maken bijna altijd gebruik van openbare wegen, grind- en veldwegen, bosdreven en kerkwegeltjes.

Van bijna alle GR-paden bestaat een topogids. Sinds enkele jaren zijn er ook de Dagstappergidsen, met lusvormige dagwandelingen over de mooiste Grote Routepaden van Vlaanderen. Voor een algemeen overzicht van de GR paden is er een NGI-kaart België op schaal 1/250.000.

Een aantal GR paden lopen ook doorheen het grondgebied van Ronse. Hierbij een kort overzicht:

 • Nieuw GR 122 (deel Vlaanderen) Zeeland - Champagne - Ardenne:  staat garant voor 173 km wan­delplezier door een zeer gevarieerd landschap, waarbij Oost-Vlaanderen wordt doorkruist van noord naar zuid. Er zijn in de gids 8 volledig uitgewerkte luswandelingen toegevoegd, waarin de mooiste deeltrajecten van de GR 122 verwerkt zijn.
  Prijs:  € 18
  Bestel GR 122 deel Vlaanderen hier via de webshop van de stad Ronse.
   
 • Treinstapper 3: wandelgids die 10 dagtochten van station naar station bundelt langs GR-paden.
  Prijs: € 18
  Bestel treinstapper 3 hier via de webshop van de stad Ronse.
   
 • GR 129 (deel Vlaanderen): dit GR pad loopt dwars door België, van Brugge naar Ronse en steekt daar de taalgrens over richting Ellezelles.
  Prijs: € 14
  Bestel de GR 129 (deel Vlaanderen) hier via de webshop van de stad Ronse.
   
 • GR 129 (deel Wallonië): dit GR pad sluit verder aan op GR 129 deel Vlaanderen. Van de taalgrens ter hoogte van Ellezelles naar Dinant.
  Prijs: € 16,50
  Bestel de GR 129 (deel Wallonië) hier via de webshop van de stad Ronse.
   
 • GR 5A 'Wandelronde van Vlaanderen' is een grote wandellus rond het oude graafschap Vlaanderen, de huidige provincies Oost- en West-Vlaanderen.  de route is 582 km lang en hiermee één van de langste rondwandelwegen in Europa.  Begin en einde liggen in Brugge.
  Prijs:  € 20,00
  Bestel de GR 5A hier via de webshop van de stad Ronse.
   
 • Wandelkaart 2 Oost-Vlaanderen en Henegouwen: Op deze kaart staan alle langeafstandswandelroutes in Oost-Vlaanderen en Henegouwen ingetekend.
  Prijs:  € 15,00
  Bestel hier de Langeafstandswandelkaart 2 via de webshop van de stad Ronse.

Meer info vind je bij de Grote Routepaden.