Heuvels en valleien

Hotondmolen

Getuigenheuvels

Getuigenheuvels vinden hun oorsprong in het Laat-Mioceen. Tijdens deze periode steeg de zeespiegel en kwam heel Vlaanderen onder water te liggen. De zanden die in deze periode zijn afgezet worden de zanden van Diest genoemd (Diestiaan-zanden). Het bijzondere aan dit zand is dat het sterk glauconiethoudend is. Glauconiet bevat relatief veel ijzer. Toen de zee zich na het Mioceen definitief terugtrok naar het noorden, werden de afgezette zanden blootgesteld aan verwering. Het glauconiet oxideerde tot limoniet en de "roest" die aldus ontstond deed het zand tot ijzerzandsteen aaneenkitten. De ijzerzandstenen boden veel meer weerstand aan de latere erosie. Daardoor ontstond een typisch heuvellandschap. Op plaatsen zonder ijzerzandsteen werden die zachtere lagen immers weggespoeld. Deze heuvels zijn nu nog steeds in het landschap te zien. Deze getuigen van de Diestiaanzee worden getuigenheuvels genoemd.

Ronse wordt aan verschillende zijden omgeven door deze prachtige heuvels. Onder andere de Kluisberg, de Hotondberg, de Hembelberg en de Muziekberg zijn de letterlijke getuigen van dit geologisch verleden en geven Ronse een uniek panorama.

De Hotondberg

De Hotondmolen, waarvan enkel de romp nog overblijft, staat op het hoogste punt van Oost-Vlaanderen, op maar liefst 150 meter boven de zeespiegel. De vroegere stenen windmolen werd ingericht als uitkijkpunt met oriëntatietafel. In het café Molen ten Hotond kan je de sleutel vragen om de molen te beklimmen.  Er wacht jou een schitterend panorama over de Vlaamse Ardennen en het Waalse Pays des Collines.

Malanderpark

In 1951 schonk Jean de l'Arbre de Malander een stuk grond aan de stad. De stad deed beroep op de beroemde Belgische tuinarchitect René Pechère om hier een mooi wandelpark aan te leggen. Op het hoogste punt van het park staat een zonnewijzer met gedenksteen. De ligging van het park op de flank van de Kruisberg is uniek. Bij helder weer geniet je hier van een adembenemend panoramisch uitzicht over Ronse en Le Pays des Collines.