Open Monumentendag

12/09
Open Monumentendag

Open Monumentendag is het grootste gratis culturele eendagsevenement van Vlaanderen en vindt dit jaar plaats op zondag 12 september van 10 uur tot 18 uur. Onroerend erfgoed staat centraal waarbij net dat tikkeltje meer te beleven valt dan op andere dagen. Toerisme Ronse zet tijdens deze editie drie locaties in de kijker: Villa Madonna, de Hoge Mote en het stationskwartier.

Programma 2021

Villa Madonna – inschrijven verplicht vanaf 4 augustus

In Villa Madonna kan je een unieke rondleiding volgen. De benedenverdieping (inclusief woonruimte en keuken) en de imposante tuin worden onder leiding van twee stadsgidsen getoond, plekken die tijdens een standaardbezoek niet bezocht worden.

  • Rondleidingen van een uur om 10u-11u-12u-14u-15u-16u-17u.
  • Maximaal 10 bezoekers per rondleiding.
  • Stapschoenen zijn aangeraden voor het bezoek aan de tuin.
  • Parkeren wordt sterk aangeraden aan Kapel Wittentak of Parking Familia. Er zijn geen parkeerplaatsen beschikbaar aan Villa Madonna.

Hoge Mote: Onthaal en belevingscentrum

De Hoge Mote is een van de best bewaarde historische sites en de thuishaven van Toerisme Ronse. Je ontdekt er meer over de regio, de Fiertelommegang, de Sint-Hermescultus en het textielverleden van Ronse. Geniet van een prachtig uitzicht vanop de panoramatoren.

Hoge Mote: Expositie smeedijzer

De expositie ‘Zwart als de nacht – Smeedijzer in Ronse uit het interbellum’ vertelt meer over het prachtige smeedijzerwerk dat in de stad terug te vinden is. Erfgoedexpert Pieter-Jan Lachaert beantwoordt graag alle vragen.

Hoge Mote: Must – Museum voor Textiel

In het Must tonen een veertigtal werkende weefgetouwen de technische (r)evolutie van de textielindustrie tussen 1900 en 2000. Hier zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product.

Hoge Mote: Museumcafé met concerten

Op de binnenkoer kan je genieten van een heerlijk drankje. Tussen 13 uur en 18 uur treden de Ronsese zangeres Donatel en de folk- en rootsgroep Unexpected Visitors op.

Stationskwartier met textielwandeling – inschrijven verplicht vanaf 4 augustus

Tijdens deze ruim twee kilometer lange rolstoeltoegankelijke wandeling met start en aankomst aan het station tocht ontdek je heel wat boeiende plekken. Leer meer over onder andere de Pessemiersbrug, Sint-Martinuskerk en de toekomstige plannen van het stationskwartier.

  • Wandelingen van twee uur om 10u-11u-13u-14u-15u-16u.
  • Maximaal 25 bezoekers per rondleiding.
  • Comfortabele schoenen zijn aangeraden.
  • Parkeren kan op de gratis parking Station en is bereikbaar via de IJzerstraat.

Praktisch

Inschrijven voor de rondleiding in Villa Madonna en de textielwandeling kan vanaf 4 augustus via mail (toerisme@ronse.be) of telefoon (055/232.816). Gelieve uw naam, adres en telefoonnummer door te geven. Vermeld steeds het aantal personen waarvoor je inschrijft.