Sint-Hermesbasiliek

Sint-Hermesbasiliek

Sinds 2020 is er heel wat bedrijvigheid in en rond de basiliek. De volledige site ondergaat een serieuze make-over, de laatste restauratiefase begint in 2023.

Wegens aanpassingen in het schema van de aannemer tijdens de laatste restauratiefase zal de Sint-Hermesbasiliek van maandag 22 juli tot en met het einde van het jaar niet toegankelijk zijn voor toeristische bezoeken. Geen nood: onze Sint-Hermescrypte blijft toegankelijk en onze gids zal interessante informatie over de basiliek integreren in de rondleiding en eventueel gebruikmaken van ondersteunend beeldmateriaal.

Sint-Hermesbasiliek

Op 2 februari 2019 werd de collegiale kerk verheven tot 'Basilica minor' of 'kleinere basiliek', een ere-titel voor een rooms-katholiek kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis: aanwezigheid van de relieken van de heilige Hermes (sedert 6 juli 860) en de Fiertelommegang die sinds 1090 gehouden wordt waarbij de relieken rond de stad worden gedragen.

'Monumentaal en toch eenvoudig', zijn de eerste woorden die je te binnen schieten bij de aanblik van de imposante Sint-Hermesbasiliek.

Het elegante koorgestoelte, het prachtige reliekschrijn en het indrukwekkende ruiterbeeld van de heilige Hermes, patroon van de geesteszieken zijn ongetwijfeld een bezoek waard. Tegenover het altaar zie je in een nis haken aan de muur hangen. Die werden gebruikt om de moeilijkst te bedwingen geesteszieken aan vast te klinken terwijl de priester voor hun heil bad.

De Beiaard in de Sint-Hermestoren telt 49 klokken die samen een goeie 12 ton wegen. De beste plaatsen om te luisteren zijn het Albertpark en de terrasjes op de Kleine Markt. Luister van juli tot half september elke zaterdagavond om 20.30 u. en van oktober tot juli elke eerste en derde zaterdag om 15.30 u.

Het kost je de moeite van 208 treden, maar de beloning die je ervoor krijgt, is meer dan de moeite waard! Van op de toren van de Sint-Hermesbasiliek heb je een schitterend uitzicht over de stad en op de glooiende omgeving. Je kan de toren enkel bezoeken na afspraak.

Praktisch:

  • De Sint-Hermesbasiliek is alle dagen open van 8 tot 18.u.
  • Adres: Kleine Markt, 9600 Ronse
  • Bekijk hier de bezoekersgids van de Sint-Hermesbasiliek

 

 

Fotoalbum Sint-Hermesbasiliek