Hoge Mote: toegankelijkheidslabel niveau A

copyright Pieter De Kersgieter

Het belevingscentrum Hoge Mote kreeg op 15 oktober 2019 van Toerisme Vlaanderen het kwaliteitslabel voor toegankelijk toerisme, niveau A.

Hier zijn we uiteraard zeer trots op! Het label biedt immers een zekere garantie.

Kwaliteit in één oogopslag

Een speciaal hiervoor opgerichte labelcommissie, met vertegenwoordigers van de handicapbeweging en van de toeristische sector, beslist uiteindelijk welk label aan een gebouw wordt toegekend of welke voorwaarden eerst nog vervuld moeten worden. De resultaten verschijnen op de website www.toevla.be.

Het label A betekent dat Toerisme Vlaanderen het gebouw als basistoegankelijk beschouwt. Voor de meeste mensen met een beperkte mobiliteit is dit bruikbaar, maar mogelijk is extra inspanning of een helper nodig.
Meer info over dit label? Klik hier.

Waarom kreeg de Hoge Mote het A label?

 • Het toeristisch onthaal en belevingscentrum is gehuisvest in de 'Hoge Mote' een historisch pand, en beschermd als monument.
 • Informatie over Ronse en de omgeving wordt aangeboden in verschillende vormen : digitale interactieve tafels, kijkkasten, luistermodules, 3D beleving, filmvoorstelling, wandpanelen, wandschermen en belevingswand.
  De filmvoorstelling is beschikbaar in twee talen en wordt ondertiteld in vier talen.
 • Voorzieningen voor visuele en auditieve beperking.
 • De Hoge Mote is bereikbaar via de brede toegangsbrug. De brug en het inkomportiek heeft een verharding in vlakke kasseien.
 • Drempelloze inkom via brede toegangsdeur. Ruime tentoonstellingsruimte met centraal de onthaalbalie met verlaagd gedeelte en shop.
 • De eerste verdieping is bereikbaar met trap en lift. Via deze lift komt men op de tweede verdieping rechtstreeks uit op het uitkijkplatform.
 • Er is een sanitair blok, bereikbaar vanop de binnenkoer, met een ruim goed ingericht aangepast toilet.
 • De Hoge Mote heeft geen eigen parkeergelegenheid. Men kan parkeren langs de straat. Tegenover de bibliotheek, op ongeveer 100 meter van de Hoge Mote is er een aangepaste parkeerplaats.
 • Duidelijke signalisatie in de omgeving en bij het gebouw.

Bekijk hier het uitgebreid verslag via de site van Toegankelijk Vlaanderen:
https://toevla.vlaanderen.be/publiek/nl/register/detail/16756

Je vindt een overzicht van houders van dit label op deze consumentenwebsite van Toerisme Vlaanderen: http://www.visitflanders.com/nl/toegankelijkheid/plan-je-trip/

Afbeelding: © Pieter De Kersgieter